Sopor och grovsoprum

Hushållssopor

Kärlen är placerade inne i soprummet

I dessa kärl slänger du dina vanliga hushållssopor. Avfallet ska vara förpackat i en påse och får inte läggs löst i kärlet. I soppåsen lägger du sådant som inte kan sorteras ut för återvinning.

Du kan slänga: Här är några exempel på vad som är hushållssopor; Blöjor, tamponger och bindor, damm, dammsugarpåsar, disk- och tandborstar, glass-/ät-/grillpinnar och vinkorkar, husdjursströ, kattsand, kuvert, snus och cigaretter, aska och stearinljus, tops, tvättlappar, våtservetter och näsdukar

Du kan inte slänga: Grovavfall, farligt avfall, glas, glödlampor, kläder, matavfall

Matavfall

Kärlen är placerade inne i soprummet

Matavfall ska förpackas i de avsedda bruna påskarna (finns på hyllan i soprummet). Vik ihop påsen ordentligt. Skulle påsen vara blöt så använder du en extra påse, du kan inte lägga en plastpåse runt avfallspåsen.

Du kan slänga: Kött, fisk, skaldjur, pasta, ris, bröd, äggskal, grönsaker, frukt, teblad, kaffesump, kaffefilter, hushållspapper.

Du kan inte slänga: snus, cigaretter, aska, kattsand, husdjursströ, damm, dammsugarpåsar, blöjor, bindor, vinkorkar, kapsyler, glasspinnar, ätpinnar, stearinljus, jord, blommor, krukväxter, ört-/salladskruka

Plastförpackningar

Plastkärlet är placerat inne i soprummet

Här slänger du förpackningar av plast. Skölj ur den tomma plastförpackningen med lite vatten om det behövs. Ta av kapsyler, lock och korkar om de inte är av plast och sortera dem efter material. Lägg alla plastförpackningar lösa i vårt kärl för plast, inte i hopknutna påsar.

Du kan slänga: burkar, plastlock, plastdunkar, sköljmedelsflaskor, diskmedelsflaskor, plastpåsar, plasttuber, plastfolie, vakuumförpackningar och frigolit.

Du kan inte slänga: Pantflaskor av plast (PET) lämnar du in i affären eller på andra ställen som har pantsystem. Större mängd frigolit som fyller hela kärlet.

Kartong/pappersförpackningar

Kärlen är placerade ute på gården

I kärlen för kartong slänger hushållsförpackningar av papper. Skölj ur den tomma pappersförpackningen med lite vatten om det behövs. Om förpackningen har en innerpåse i plast eller aluminium tar du bort den och sorterar i respektive kategori. Även lock och korkar av plast ska skruvas av och läggas i behållaren för plast. Det är viktigt att du plattar till och viker ihop förpackningen så att den tar mindre plats. Ett tips är också att lägga mindre förpackningar i större.

Du kan slänga: Mjölk- och flingpaket, färdigmatsförpackningar, sockerpåsar, skokartonger och hushålls- och toarullar. I behållarna för papper kan du även lägga omslagspapper, papperskassar och förpackningar av wellpapp.

Du kan inte slänga: Tidningar, reklamblad och liknande, de lägger du i behållaren för tidningar. Kuvert läggs i hushållssopor eftersom klistret i kuverten klibbar igen pappersmaskinerna. Stora kartonger som inte ryms i kärlet får inte ställas bredvid. Kartongerna ska istället lämnas på återvinningscentralen eller i grovsoprummet.

Metall

Kärlet för metall finns inne i soprummet.

Skölj ur den tomma metallförpackningen med lite vatten om det behövs. Böj in vassa lock på konservburken och tryck ihop de förpackningar som går att trycka ihop. Hatten på kaviar- och osttuber kan, av hygieniska skäl, sitta kvar.

Du kan slänga: Konservburkar, kaviar- och osttuber, kapsyler, lock, dryckesburkar utan pant, aluminiumfolie och värmeljushållare och andra metallförpackningar.

Du kan inte slänga: Pantburkar. Burkar med färg-, lack- och limrester. De räknas som farligt avfall och ska lämnas till någon av stadens miljöstationer. Strykjärn, husgeråd och andra metallföremål. De räknas inte som förpackningar utan som annan metall eller elavfall och kan lämnas på hyllan i grovsoprummet

Glas

Kärl för färgat och ofärgat glas finns i soprummet.

Ta av eventuella kapsyler, lock och korkar. Sortera dem efter deras eget materialslag. Skölj ur den tomma glasförpackningen med lite vatten om det behövs. Sortera färgat och ofärgat glas var för sig. Är du osäker på om glaset är färgat eller ofärgat så är det bäst att lägga det i behållaren för färgat glas.

Du kan slänga: Glasburkar, glasflaskor och andra glasförpackningar.

Du kan inte slänga: Porslin, keramik, kristall eller spegel- eller fönsterglas. Det förstör glasmassan eftersom det inte är samma sorts material/glas som förpackningsglaset är. Ljuskällor som glödlampor, lysrör och lågenergilampor. De innehåller giftiga tungmetaller och räknas därför som elavfall. Lämna istället kasserade ljuskällor i behållaren i grovsoprummet.

Tidningar/papper

Kärlet för tidningar står ute på gården.

Ta bort eventuell plast runt tidningen eller trycksaken. Lämna tidningarna utan kasse. Varken pappers- eller plastkassen ska återvinnas i kärlet för tidningar. Dessutom tar lösa tidningar mindre plats. Ska du sortera anteckningsblock eller annat med spiralbindning kan du låta spiralen sitta kvar när du lämnar detta. Men ta bort den tjockare kartongen på blockets fram- och baksida och återvinn detta som pappersförpackning.

Du kan slänga: Dagstidningar, veckotidningar, telefonkataloger, reklamblad, pocketböcker och vanligt skrivpapper.

Du kan inte slänga: Kuvert, klistermärken och post-it-lappar. Dessa slänger du som hushållssopor eftersom klistret klibbar igen maskinen som tar hand om de återvunna tidningarna. Pappersförpackningar, presentpapper, papperskassar och vadderade kuvert. Dessa räknas som en förpackning och läggs därför i behållaren för kartong/pappersförpackningar. Böcker med hård pärm. Pärmen är för hård för att återvinnas som papper eller kartong och de skall därför lämnas i grovsoprummet eller ställas på byteshyllan.

Grovsopor

Grovsoprummet är öppet 19:00-21:00 onsdagar och söndagar. Vid annan tidpunkt kan du låna nyckel av någon i styrelsen. Grovsoprummet är till för mindre möbler/kläder/leksaker etc. Det du slänger ska få plats i kärlen. Är kärlen fulla får du vänta till dessa har tömts, du kan inte ställa saker på sidan. På hyllan till höger i rummet finns det möjlighet att ställa ner mindre elavfall. På hyllan till vänster finns det möjlighet att slänga glödlampor och batterier.

Du kan slänga: mindre möbler, kläder/textil, böcker, husgeråd, böcker, mindre el (på hyllan)

Du kan inte slänga: stora möbler, restavfall från renoveringar, vitvaror eller farligt avfall, tex färgburkar, sprayflaskor etc.

— 

Vill du veta mer om hur dina förpackningar ska sorteras? På Stockholm Vatten Och Avfalls webbplats kan du ta del av fördjupad information:

http://www.stockholmvattenochavfall.se/avfall-och-atervinning/sortera-dina-sopor/sorteringsguiden/

Lämna ett svar